點解賣魚勝係阿勝?豬肉榮又係阿榮?

點解賣魚勝係阿勝?豬肉榮又係阿榮?


這些講起來非常順口的綽號,你有冇一刻諗過佢地嘅來由?查考之下,發現唔少應該同舊影視有關。

例如「賣魚勝」點解叫阿勝?有說是嚟自無線一套1973年播放的處境喜劇《73》,入面就有個角色叫賣魚勝,由陳劍雲飾演。這麼一個草根小人物角色,聲大夾惡,性格又野蠻衝動,個名深入民心,便流傳至今。之後另一套處境劇《香港八一》都有呢個角色。(話時話,點解嗰時劇名咁鍾意用播放年份呢?)

個名有堅字嘅人都幾慘,容乜易畀人叫做「奸人堅」呢?這個關黃飛鴻系列電影事,黃飛鴻係關德興做,黃飛鴻嘅死對頭就是石堅──好戲到奠定了奸人堅的地位。

longisland627-img600x450-1272899769

講開黃飛鴻,少不免又提到「豬肉榮」。黃飛鴻嘅徒弟是林世榮,賣豬肉為生,街坊街里都叫佢豬肉榮。哩個豬肉榮好打不平,但性格魯莽自作聰明,所以成日陷入困境。

《回魂夜》裡又有個「道友明」:「了結我生命,等我唔駛再受苦吖……」

其實仲有好多,女生的例子有「倀雞英」、「菠菜蓮」、「金毛玲」等諸如此類,但其由來都不可考了──起碼都係好多影視中出現過這些名字。

14ed1p7

Donald Trump 中文名係...?
「秋後算帳」係咪即係冬天先算?

Comments

comments